Wednesday, March 14, 2012

Date Cake

Ingredients:
1 1/3 Cup all purpose flour
1 Egg
1/2 cup and 2 table spoon of melted butter
1 cup of date soaked in 1 cup of boiling water
1 cup of sugar
1/2 cup of nuts (optional)
1 tea spoon of baking powder, A bit of salt, & 1 tea spoon of vanilla

What to do:
Beat the sugar and the butter together then add the egg.
Sift the flour, baking powder, salt, & the vanilla together then add it to the mixture above.
Put the dates in the boiling water then start mashing it so well with the spoon until it becomes so smooth - Do not throw the water, you will need it to mash the dates -
Add the dates and the nuts. (its optional to add the nuts)
Insert the whole mixture in the tray and then inside the oven (if your baking a whole cake put it inside the oven for 45 minutes, if your baking cupcakes put it inside the oven for 15 to 20 minutes)

Topping:
2 table spoon butter
2 table spoon brown sugar
2 table spoon thick cream (Geemar/Qesh6a)
Add the above ingredients together, then keep it in the fridge to cool, then put it on the cake!

As always, I only bring easy recipes =).. I tried it and its so tasty. I would recommend to put less sugar though!

******

المقادير:
1 1/3 كوب طحين جميع الاستعمالات
بيضة واحدة
1/2 كوب وملعقتين من الزبدة المذابة
كوب تمر منقوع في كوب ماء مغلي
كوب سكر
1/2 كوب جوز
ملعقة شاي بيكن بودر،ذرة ملح، ملعقة شاي فانيلا

الطريقة:
يخفق البيض ثم يضاف اليه السكر والزبدة
بنخل الطحين والبيكن بودر والملح والفانيلا ثم يضاف الى المقادير
يضاف التمر بعد ان يهرس بالملعقة ثم يضاف الجوز
تدهن الصينية وتدخل الفرن لمدة 45 دقيقة (للكب كيك تدخل لمدة 15 - 20 دقيقة)

الصلصة:
2 ملعقة اكل زبدة، 2 ملعقة سكر بني، 2 ملعقة قيمر
تسبح الزبدة ثم يضاف لها السكر والقيمر
يوضع الصلصة على الكعكة بعد ان تبرد قليلا

******


2 comments:

Standy said...

sounds so yummy

can i place an order?

Butterfly Chick said...

hahahahaha
yeah sure, visit Bahrain o basawii lach inshalla :P